Banksy

Banksy (UK, ca 1974) har en bakgrund inom gatukonst men producerar även verk från sin studio. Trots sin internationella berömmelse, har han lyckats hålla sig anonym. Man kan säga att anonymiteten är en av Banksy röda trådar, och man kan tolka den som ett ställningstagande mot kändiskulten. En annan röd tråd är Banksys ständiga kritik av konstetablissemanget, som bl a yttrar sig i målningar som “Morons”,  men även i diverse bustrick som strimlandet av en “Girl with Balloon” på Sothebys i oktober 2018.

Vår upplevelse av Banksy beror på berättelsen vi skapar. För många är Banksy “endast” en gatukonstnär, för andra är han en genialisk olje- och akrylmålare, för andra är han en briljant organisatör av enorma konstutställningar som Barely Legal, Dismaland eller Walled Off Hotel. Man kan säga att hela Banksy-upplevelsen är ett konstverk i sig, där själva konsten blandas med magi, “misdirection”, politik, sociala experiment och bustrick.

Banksys konstnärliga och politiska risktagande har ingen motsvarighet i konstvärlden. Risktagandet tillsammans med samtidigheten och kvaliteten på hans enorma produktion under en 25 år lång karriär, är kanske grunden till att Banksy anses vara en av vår tids största konstnärer.

Prints, eller grafiska blad som vi brukar säga i Sverige, har varit en central del av Banksys konstnärsskap. Tanken bakom grafiska blad är att göra konsten tillgänglig för en bredare publik. Banksy har gett ut ett 50-tal motiv som grafiska blad, framförallt screenprints. Den första utgåvan kom 2002 och den senaste 2010. Om man räknar alla färgvarianter så kan man uppskatta att det finns ca 120 olika grafiska blad på marknaden i ganska små upplagor. Banksy’s certifieringssystem är vattentätt och sköts av hans eget bolag Pest Control Office.

Verk av Banksy

NOLA Grey

Pris på begäran

Morons, white

SÅLD / SOLD

Trolleys (Colour)

Pris på begäran

CND Soldiers

Pris på begäran

Toxic Mary, 2004

SÅLD

Gold Flag, 2008

Pris på begäran

Donuts

SÅLD

Toxic Mary, unsigned

SÅLD

Stop and Search

SÅLD