Kan man köpa en Banksy?

Många associerar Banksy med gatukonst och det är onekligen den inriktningen Banksyprojektet är mest känt för, åtminstone i Sverige. Men, sedan slutet på nittiotalet har Banksy producerat ca 1 200 verk i olika tekniker; oljemålningar, akrylmålningar, teckningar, skulpturer och installationer. Banksy är sedan slutet på 00-talet en etablerad konstnär på de stora auktionerna i London och New York.

Marknaden för Banksy kan delas upp i fyra kategorier:

  1. Prints, eller grafiska blad som vi säger på svenska. Printutgivningen har varit en viktig del av Banksys konstnärskap. Ca 50 olika motiv finns utgivna som prints.
  2. Multiplar. Ofta stencil på duk som ges ut i små upplagor, sällan större än 25.
  3. Unika verk: Olja på duk, akryl, skulpturer etc. Banksys olje- och akrylmålningar slår ständigt nya rekord på auktionerna. “Monkey Parliament” såldes för 9.9 miljoner GBP på Sotheby’s i oktober 2019.
  4. Gatukonstverk. Fastighetsägare avlägsnar Banksys gatukonstverk från väggar, Dessa stympade gatukonstverk  bjuds sedan ut till försäljning. Denna marknad stöds inte av Banksyprojektet och inga äkthetscertifikat utges av Banksys bolag Pest Control Office.

Prints

De grafiska bladen, eller prints, har varit en viktig del av Banksys ”oeuvre”. Tanken bakom printutgivningen är att erbjuda prisvärd konst för en bredare publik. Den första regelbundna printen var “Rude Copper” 2002. Sedan dess har totalt 49 motiv givits ut som prints. Några av motiven har tryckts i olika färgkombinationer. Om vi ​​inkluderar alla färgkombinationer hamnar man på 125 olika prints. Om man jämför med andra stora namn, så är Banksys printutgivning väldigt begränsad, och upplagorna är relativt små, från 10 upp till 1 000 ex i något enstaka print.

Det finns ett vattentätt certifieringssystem som Banksys eget bolag Pest Control Office har infört. Äkthetsintyg kallas för COA (Certificate Of Authenticity) på engelska. Det begränsade utbudet och certifieringssystemet har skapat en mycket dynamisk marknad där de mest eftertraktade printsen säljs för över 100 000 GBP på sekundärmarknaden – det vill säga prints som köps och säljs mellan samlare på auktioner eller hos återförsäljare / gallerier. Samma print kan ha sålts av Banksy för 100 GBP i början av 2000-talet.

Den begränsade utgivningen med små serier i kombination det vattentäta certifieringssystemet har gjort att på Banksys prints har stigit i genomsnitt med ca 35% om året sedan början på 2000-talet. Prisbilden ligger i nuläget på mellan 8.000 GBP och 180.000 GBP. Priserna sätts genom auktionerna och beror som vanligt på tillgång och efterfrågan där efterfrågan på en viss print drivs av hur ikoniskt motivet är. Tillgången bestäms givetvis av hur många som trycktes upp av just det motivet. Det finns ofta två serier upptryckta av samma motiv, en osignerad serie och en signerad.  Även de osignerade är äkta, om det finns ett COA – Certificate of Authentification. Andrahandsmarknanden värderar de osignerade litografierna till lite mindre än halva priset. Ex v, en signerad Trolleys ligger på ca 30.000 GBP medans den osignerade ligger på ca 15.000 GBP.

Unika verk

Banksys försäljning till primärmarknaden av originalverk sköts väldigt diskret av Pest Control Office, Banksy eget bolag. Den senaste stora direktförsäljningen av Banksyverk skedde i anslutning till Dismaland. Enligt välunderrättad källa så fanns det ett VIP-rum som låg i anslutning till den stora utställningshallen på vänster sida sett från ingången. I VIP-rummet fanns det originalverk och även sällsynta litografier till försäljning, framförallt s k Artist Proof. Banksys samtliga tio verk på Dismaland såldes på stället.  Oljemålningen The Wave uppges ha sålts för 500.000 GBP. Även Askungeinstalationen såldes enligt uppgift till en samlare i USA.

Mycket talar för att Banksys oljemålningar kommer att bli enormt uppvärderade, både konstnärligt och prismässigt. Bl a såldes Monkey Parliament för 9.9 miljoner pund på Sotheby’s i oktober 2019.

Hur sätts priserna?

Referenspriserna sätts på auktionerna. Bara på Sothebys brukar det hållas ungefär fyra auktioner per år där det bjuds ut Banksyverk, oftast prints men även original. Det samma gäller för Christies och Bonhams. Priserna som etableras på auktionerna används som utgångspriser för gallerier och konsthandlare i London som handlar med Banksy.

Varför samla konst?

Varför inte bara njuta av konst som visas på utställningar och museer? Varför köper man konst egentligen? Mänsklig fåfänga, egotripp eller kultursnobbism? Det finns som alltid flera olika sätt att dela in och kategorisera mänskliga beteenden. Följande resonemang utgår från min personliga erfarenhet av konstsamlande. Det finns tre huvudsakliga motiv att samla på konst.  Ren […] Läs mer ›